Faceți căutări pe acest blog

CoE: Protecţia jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor: Platformă online



Libertatea de exprimare şi libertatea de informare sunt ameninţate în lumea întreagă, inclusiv pe continentul european. Jurnaliştii sunt ameninţaţi, întemniţaţi, maltrataţi, răniţi sau chiar omorâţi, mai ales în zonele de conflict, doar pentru faptul că îşi fac meseria. Cei care informează jurnaliştii sau publicul despre cazuri de abuz de putere sau de corupţie riscă să fie pedepsiţi. Aceste practici ameninţă democraţia şi trebuie contracarate cu fermitate în toate Statele membre ale Consiliului Europei.

Consiliul Europei a lansat, la 2 aprilie 2015, o Platformă online în scopul promovării protecţiei jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor. Jurnaliştii care se simt ameninţaţi, sau care au fost răniţi sau a căror drepturi au fost încălcate, pot bate alarma, înregistrând aceste fapte pe spaţiu public respectiv.


La 3 luni de la lansare, pe platformă au fost înregistrate 54 de alerte, iar în cazul unelor deja s-au luat măsuri urgente. Partenerii Consiliului Europei în acest proiect, Article 19, Association of European Journalists, European Federation of Journalists, Internațional Federation of Journalists și Reporters Without Borders – preiau alertele privind amenințările la adresa libertății presei și le aduc în atenția instituțiilor Consiliului Europei, care solicită Statelor sale membre vizate să ia măsuri urgente pentru a remedia situaţia. Astfel platforma devine un instrument util pentru dialog cu Statele membre ale Consiliului Europei în vederea ameliorării situaţiei jurnaliştilor pe teren.



Platforma va permite Consiliului Europei să se afirme în continuare în domeniul libertăţii mass-media. “Noi toţi suntem de acord: cuvintele trebuie să fie urmate de acţiuni”!, a menţionat dl Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, la evenimentul de prezentare a platformei. “Libertatea mass-media este o condiţie vitală pentru orice democraţie. Însă condiţiile care permit mass-media să funcţioneze liber degradează; or, Statele membre sunt obligate să apere dreptul la libertatea de exprimarea jurnaliştrilor la fel ca a oricărui cetăţean. Datorită Platformei pentru securitatea jurnaliştilor, vom fi în măsură să apărăm aceste drepturi cu mai multă fermitate”, a afirmat oficialul european.

În sistemul de alertare trebuie incluse informaţii privind:
- data introduceriialertei
- ţara în care este comisă acţiunea
- categoria pericolului
- sursa pericolului
- autorul alertei
- nivelul alertei

Prin accesarea  bannerului înregistrării, poate fi consultat un rezumat al circumstanţelor în care a avut loc acţiunea care constituie un pericol la adresa jurnaliştilor sau a libertăţii de exprimare.





Această Platformă online, în afară de sistemul de alertate propriu-zis mai conţine un flux de actualităţi  privind evoluţia situaţiei în domeniul protecţiei libertăţii de exprimare şi a jurnaliştrilor, precum şi resursele documentare şi informaţionale la acest subiect, printre care:
  • Prevederile aticolului 10 “Libertatea de exprimare” din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
  • Recomandările, Rezoluţiile şi Declaraţiile Comitetului de Miniştri al CoE şi ale Adunării Parlamentare în domeniul libertăţii mass-media şi protecţiei jurnaliştilor;
  • Jurisprudenţa şi dosarele Curţii Europene a Drepturilor Omului;
  • Publicaţiile Consiliului Europei;
  • Articolele, discursurile şi comentariile Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei
  • Activităţile Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media

Platforma poate fi urmărită pe reţelele de socializare : Twitter: @CoEMediaFreedom şi Facebook: CoE Media Freedom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu